Från Nytorp: samarbeten av olika slag

Här samlar vi gruppbilder av olika slag. En del finns det berättelser kring, andra inte. (Klicka för större bilder.)

Undervisningen i den nya moderna enhetsskolan byggde mycket på grupparbete och samarbete. Bänkarna kunde lätt flyttas ihop – fast om det blev bus fick man flytta isär. Även lärarna samarbetade mer än i andra skolor, och ibland var även föräldrar med.  Här kan man läsa mera om grupp- och samarbeten.

Anette hittade bilder från när hennes klass i femman studerade stenåldern, fick bygga en lerhydda och hade ”stenålderskläder”. Det hela ser oerhört seriöst ut.

Enhetsskolans elever skulle också lära sig att uppträda inför publik. I aulan uppfördes exempelvis årliga julspel – och det var föräldrar som snickrat ihop podiet och fixade tyg till ridån.

Nedan är det i klassrummet som delar av Lenas klass i femman sjunger ”Det var dans borti vägen”, medan hon håller upp teckningen hon gjort om just den visan.

Per-Gunnar var med i en annan grupp: Handbollslaget Nytorps AIK: Vi hade våra träningar i Södra Latins gymnastiksal, och om jag minns rätt så vann vi en Stockholmsfinal i Eriksdalshallen i vår årsklass.

Nedan är ett lagfoto från ca 1960, där jag känner igen: Lennart Karlsson längst upp till vänster. Leif Majby längst upp till höger och lilla jag överst i mitten, bredvid Veijdeby. Han längst ner till vänster tror jag hette Lars Svensson och bodde på Blåsutvägen. Här kan man läsa mera om AIK, ungdomsgården och kiosken.

Från hembygdsföreningen har vi fått det fantastiska vykortet från Nytorps skolgård på femtiotalet, fylld av lekande och gympande barn.

Det finns flera gissningar om vad man egentligen gör på bilden (brännboll? slungboll?), och någon hittade till och med sig själv på bilden. Se gissningarna här – och delar av den stora bilden att zooma in och kolla närmare. Fler kanske känner igen sig?

5a-Nytorps Folkskola, utegympa

Den som vill skicka in bilder kan höra av sig via ”Kommentera” längst ner på sidan, så hör redaktören av sig. Eller gå via Facebookgruppen ”Nytorpsskolan”.

 

2 reaktioner på ”Från Nytorp: samarbeten av olika slag

 1. Så roligt att se korten från stenålderspjäsen. Det där vi står uppradade för fotografering väcker minnen. Jag var berättaren i pjäsen som Claes hade skrivit på maskin med sånt där kopiepapper emellan tror att det var rispapper vi fick texterna på. Jag hade textpapperet kvar tills vi flyttade för sexton år sedan. Hade varit roligt om det varit kvar nu. Jag står längst till vänster och Claes bredvid mig sen tror jag att det är Ingvar och Majlis, Anette har långt lockigt ljust hår och resten minns jag inte namnen på.

  Gilla

  1. Visst är det roligt! Jag läser att vi i enhetsskolan skulle lära oss att samarbeta och ”uppträda frimodigt”, men på bilderna ser jag att det inte bara var jag som inte (ännu?) var särskilt frimodig… 😉
   Nu finns ju de här bilderna här tillgängliga för alla – liksom ex vis dina blanketter inför linjevalet i Nytorp och Tomas album från skolresan. Guld för den som (liksom jag) inte har varken minne eller sparda minnen…

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s