Charlie minns hur han som elvaåring haffades av polisen vid Ödledammarna!😲

Ovan: Ödledammarna, Bengt Schantz 1951, Stockholmskällan (CC-BY-NC)

Charlie minns: Vi bodde på Pastellvägen 13 på andra sidan Nynäsvägen, så vi var ofta vid dammarna på 50- och början på 60-talet. Mycket hände där!

 • Trafikkontroll 28 juni 1956Det var där jag, elva år gammal, tillsammans med min bror ”Lunne” och kompisen ”Linne” haffades av poliskonstapel Lundgren för olovlig mopedkörning.

Efter en rask marsch till polisstationen i Slakthusområdet fick vi vänta i flera timmar när konstapeln med hjälp av pekfingret skrev rapport på en mekanisk skrivmaskin. Mopeden hade vi ”tjuvlånat” av pappa.

Bilden visar ett annat polisingripande från 50-talet, mot MC-yngling, foto av Olle Widfeldt, Stockholmskällan (CC-BY)

 • Det var där vi sprängde stubbar med hemmagjorda bomber gjutna i bly, fyllda av Klorex med socker och eltändning med glödstift från en modellmotor.
 • ÖdlaDet var där vi metade vattenödlor med brödbitar som agn i änden av en sytråd. Vi lade dem i en glasburk med vatten och lite gräs. Mamma gillade inte det upptåget.
 • Det var där vi körde med våra lådbilar och häftigast var naturligtvis när Håkan Lans (den kände uppfinnaren) kom åkandes på sin lådbil som han försett med motor. Vi fick också provköra.

Nedan: Favoritbild i repris: En något yngre Hans-Göran från Skärmarbrinksvägen hade också en trampbil, visserligen motorlös, men med växlar, trampor, handbroms och bagageutrymme. Det berättar han om här: Några minnen från Skärmarbrinksvägen

HG-ladbil20180102_141552NY

Och i DN finns en artikel om Håkan Lans, med en bild på den motoriserade lådbilen, tagen på skolgården av hans träslöjdslärare.

Håkan-Lans-lådbil

Charlie avslutar: Det var där vi upplevde en massa andra lekar och äventyr, händelserna ovan är bara ett litet axplock.

Många har spännande minnen från Ödledammarna, som en gång låg ungefär där Globen ligger idag, bland annat här: Ödledammarna vi aldrig glömmer. 

Välkommen med dina egna minnen!

En reaktion på ”Charlie minns hur han som elvaåring haffades av polisen vid Ödledammarna!😲

 1. Heja Charlie!
  Ja, många minnen.
  När vi åkte till Medis och badade, när vi klättrade i träden nere vid 17:on.
  Lunne var heller ingen dålig uppfinnare; tänk när han fixade en egen strömkontakt så man kunde köra hissen med öppen dörr in från ert våningsplan och sedan kliva ut på taket och åka ner. Fullkomligt livsfarligt, men det gick ju vägen!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s