Vi gick i Röda skolan

Lena minns: Småskolan gick jag i gamla Röda Skolan i Enskede, som byggdes redan 1903 och egentligen skulle ha rivits långt innan jag började i första klass anno 1952. Det var en stor träkåk i (minst) två våningar, rödmålad med vita knutar och fönsterkarmar, och lite tinnar och torn, som jag minns det. (Har tyvärr inte hittat någon bild, varken i album eller på nätet.) På rasten gick vi flickor i armkrok med fröken för att få äran att “ringa in” med en gammal ringklocka. Och vi flickor lekte ibland affär och drack kaffe i koppar gjorda av lönnblad, vars flikar vi fäst ihop med bladstjälkarna.

Mörkare associationer kunde man få av det pyttelilla “skyddsrummet” – en betongkula med sittbänkar och rostig järndörr som låg nere vid grinden. (Var det verkligen ett skyddsrum? Hur skulle det i så fall användas?) Jag har fått en bild på ett liknande klot och fått bekräftat att det faktiskt VAR skyddsrum, från första världskriget – eller möjligen andra?

Skyddsrumsklot-Herrgårdsv

Dörren hängde genomrostad och vidöppen, inuti fanns träbänkar längs den runda väggen. Fast jag har för mig att det fanns fönsteröppningar också, kan det verkligen vara sant? Och vi hade bara ett enda klot, undrar vilka som skulle ha fått plats där – lärarna?

Särskilt starkt minne har jag tyvärr av toaletterna. De låg i ett separat grått (betong?)hus med två ytterdörrar: en till pojk- och en till flickavdelningen. Alltid kallt och illaluktande, med vitt “slakthus”kakel, betonggolv, och en kallvattenkran ovanför avloppsbrunnen i ena hörnet. (Jag minns inga handfat?) Samt en rad toalettbås, samtliga utan dörr. Varför?

Det var visserligen värst för killarna, för deras bås vette mot dörren, med goda tillfällen till retsamheter. Men fast man inte såg in i tjejernas bås direkt från dörren har jag haft mardrömmar ända sen dess om att – som då – behöva gå på toa i all offentlighet. Nu slår det mig att det även kan ha gett upphov till min motvilliga mage. I lågstadiet fungerade den tydligen som en klocka, för jag har ett starkt minne av hur pinsamt det var när någon kom in och irriterat fräste: “Och nu sitter hon där IGEN!” Så regelbunden mage fick jag aldrig mera, kan jag säga…

Nu läser jag i “Brännkyrka 1913-2013” (sid 181):

Redan innan Gamla Enskede började byggas fanns en skola i området, Röda Skolan, vilken låg i närheten av gården Stora Gungan. Den blev snabbt för liten, varför man beslöt sig för att bygga en ny stor skola, Enskedeskolan, vilken stod klar samma år som kyrkan, 1915. Röda Skolan revs 1977.

Och i facebook hittar jag en som gick där till 1967, då skolan stängdes. Byggnaden användes sen av konstnärer i ytterligare tio år, tills den slutligen revs, alltså ungefär trettio år försenat. Men jag minns den som trivsam, förutom TOALETTERNA!

Gick du också i Röda skolan? Minns du också toaletterna? Eller något HELT annat? Skriv en kommentar nedan eller mejla oss på ”Vad minns du?

5 reaktioner på ”Vi gick i Röda skolan

 1. Jag mins den den röda skolan. Gick där 1963 till 66-67. Rektor var Gustav Bodenstam. Skolfröken var Lilli Andersson. En sur käring argsint ragata . Skollunchen åt vi på församlingshemmet . Vi fick stå i rader och visa händerna. Jag bodde på Handelsvägen 22. Men nu bor jag 4 mil från Gävle. Mvh Jan Johansson

  Gilla

  1. Tack för att du delar med dig! Det var väl 67 det slutade vara skola? Jag gick hem och åt i början, men sen minns jag att jag tvingades äta gröt i något jag uppfattade som en ”källar”lokal. Måste ha varit församlingshemmet.

   Återkom gärna, om du har bilder kan du få e-mailadress att skicka dem till. 🙂

   Gilla

   1. Ja vist var det en källar lokal en trappa ner. Som barn lekte vi i Margaretaparken eller sandraset. Vad bode du? Jag mins att det låg ett röd villa i parken som bran 1964-65.Ja det var roliga tider med lek o bus. OBS TJEJERNA VAR EN VÄRRE PÅ ATT HITTA PÅ BUS. Mvh Jan Johansson.

    Gilla

   2. Jag bodde på Skärmarbrinksvägen 1, gick småskolan i Röda skolan (som jag gärna skulle vilja ha en bra bild på), sen i Nytorp. Klassisar därifrån bidrar också till den här sidan. Här bodde vi och handlade:
    https://enskedebilder.com/2018/06/05/karta-har-bodde-vi-och-handlade/

    1958, när jag var tolv, flyttade vi till en större lägenhet i Farsta. Från en etta till en trea, för vi hade hunnit bli fem pers. (Åtm före tolv år tror jag inte att jag var så busig. 😉 Men för all del, jag kan ha fel.)
    Ödledammarna verkar ALLA minnas, tom jag!

    Gilla

 2. Finns det några klasskamrater kvar i livet. Och var bor alla ?. Jag mins, skolan med glädje vi var inte många busfrön. Men vi hade kull en då.Det vore kull att ses i gen efter all år. Mvh Jan Johansson

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s